SPOUSTA FALŠOVANÉHO MEDU V EU !!!

Posted

 

FALEŠNÝ MED V EU!

 

            Nedávno jsem navštívil přednášku Ing. Dalibora Titěry, CSc. na téma „DEMOKRACIE VE VČELSTVU“, což by se dalo shrnout jako biologie včel. Ing. Titěra má dlouholetou praxi a jeho přednášky jsou pro mě velmi dobře pochopitelné.

            V jedné části přednášky se Ing. Titěra věnoval problému, který začíná postihovat celou Evropskou Unii a to je falšovaný med nebo med s neznámým původem! Doba se dostala tak daleko, že poptávka převyšuje nabídku kvalitních medů. Proto se někteří větší prodejci uchylují k nákupu a následnému prodeji těchto ne-medů a tím tlačí na prodejní cenu malo i velko-včelařů, kteří svůj pracně vyprodukovaný produkt prodávají pod cenou.

Tímto bych rád apeloval na včelaře, ať se nebojí říct si za svůj produkt takovou částku, která pokryje všechny náklady a umožní i potřebnou modernizaci, samozřejmostí je i obměna starého díla. Každý kdo včelaří, tak semnou bude určitě souhlasit, že je kolem toho strašně práce a času, abychom získali kvalitní produkt pro naše zákazníky. Ale druhou stranou je i samotný zákazník, který by si měl uvědomit za kolik a jakou kvalitu medu nabízejí naše supermarkety a jakou kvalitu koupí přímo od včelaře. Pokud si chceme znovu začít vážit medu jako takového, tak se nám nesmí zdát drahé zaplatit třeba 160,- Kč/kg i více a tím napomoci znovu vrátit medu tu hodnotu, která mu náleží. Kdysi mi řekl jeden starší včelař, že už jeho děda říkával, že kg medu by mělo stát jako kg másla. Ještě se vrátím k medu ze supermarketů. Nedávno jsem navštívil jeden nejmenovaný řetězec a kouknul jsem se na nabízený med, který byl v tu dobu v akci. První věc, na kterou by si měl dát zákazník pozor, je nabízená gramáž. 

V dnešní době každý zlevňuje, ale už vám nedá informaci, že i zároveň snižuje nabízené množství a v hodně případech to člověk prostě přehlédne. Ale to nejpodstatnější na co si dát pozor, je původ nabízeného medu. Na většině sklenic najdete „ze zemí EU a mimo EU“. K článku přikládám i foto, co v 80 % nabízejí naše řetězce a co bych si určitě nekoupil. 

Na konec uvedu menší srovnání třeba u mletého masa. Co byste si koupili radši: 1 kg mletého masa, kde masa je 30% a stojí 160,- Kč nebo 1 kg, kde je 95% za 250,- Kč? Já osobně bych byl pro kvalitu, než ošizenou kvantitu. Toto je jen můj názor a určitě ho nechci nikomu vnucovat, ale stojí za to se nad tím zamyslet. V diskuzi pod tímto článkem můžete napsat svůj komentář k této problematice. Pokud jste to dočetli až sem, tak děkuji za pozornost a Váš čas.

 

Mladý Trubec (Miloslav Pajer)

 

 

 

               

One thought on “SPOUSTA FALŠOVANÉHO MEDU V EU !!!

  1. Fantastic blog you have here but I was curious if you
    knew of any forums that cover the same topics talked about in this article?
    I’d really like to be a part of community where I can get feedback from other knowledgeable individuals that share the same interest.
    If you have any suggestions, please let me know. Thanks a lot!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *